Ловеч е домакин на научна конференция "Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията"

3202
Ловеч е домакин на научна конференция "Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията"

В началото на месец май, на 4 май от 10:00 ч., в салона на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ ще се проведе научна конференция на тема „Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията (1876-2015 г.)“. Събитието е организирано от Ловчанска митрополия, Община Ловеч и ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града.

Научният форум се провежда по повод 175-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I. Целта на конференцията е да популяризира личността и делото на Екзарх Йосиф I като църковно-народен водач и вдъхновител на училищното и просветното дело.

Поп-рок фестивалът в Ловеч се завръща през май

След петгодишно прекъсване община Ловеч със собствени сили започва възстановяването на традицията на пролетния поп-рок фестивал. Той се...

Научен ръководител на конференцията е проф. Андрей Андреев, декан на Историческия факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Всеки участник ще представи експозе на своята научна теза в рамките на 15 минути. Представените доклади в конференцията ще бъдат отпечатани в сборник.

В научния форум участват Теодор Тончев и Христо Тодоров от Регионален исторически музей – Ловеч, проф. Андрей Андреев и доц. д-р Людмил Малев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и  Павлина Петрова от Държавен архив – Ловеч.

След представяне на научните доклади ще бъдат наградени отличените ученически разработки от конкурса по повод 175-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I.

Научната конференция ще завърши с откриване на документалната изложба „145 години Българска екзархия и 175 години от рождението на Екзарх Йосиф I“, което ще се състои в приземния храм „Въведение Богородично“ при Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Люляковите музикални вечери ще радват с изключителни изпълнения

Тазгодишното издание на „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015“ ще се проведе от 8-ми до 11-ти май. В тези четири дн...

На следващия ден, 5 май, от 10:00 ч. в приземния храм при катедралата на центъра ще бъде отслужена панихида за Екзарх Йосиф I, след което ще бъдат поднесени цветя на паметникът му до сградата на Община Ловеч.

Научната конференция „Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията (1876-2015г.)“ се провежда под патронажа на Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образованието и науката.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч