В Луковит откриха два центъра за деца с увреждания

27014
В Луковит откриха два центъра за деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

„Здравец" и „Зорница" - с тези имена бяха кръстени двата центъра за настаняване от семеен тип на деца с увреждания в Луковит. Председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева официално ги откри днес и стана тяхна кръстница.

Заедно с кмета на общината Иван Грънчаров, зам.-кмета Цветенка Хаджиева и зам. областния управител на област Ловеч Цецка Димитрова тя разгледа новите услуги, запозна се с децата и персонала. След това им връчи дарение от хранителни продукти, закупени от служителите на ДАЗД. В резидентните услуги в Луковит са настанени 24 деца и младежи с увреждания от домове за деца в Луковит, София и Видраре.
В Луковит Жечева откри и нов Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за деца с увреждания. В него ще се предоставя подкрепа на 30 момчета и момичета от ЦНСТ и общността и на техните семейства.

ДАЗД започва проверка в 7 социални учебно-професионални центъра

Държавна агенция за закрила на детето започва планова проверка в 7 социални учебно-професионални центъра /СУПЦ/ относно спазването на...

„Трите услуги за деца, които открихме днес, и изградената съпътстваща инфраструктура в гр. Луковит са показател за социалната отговорност и чувствителност на местната власт", заяви председателя на ДАЗД на специална пресконференция след церемонията. „Държавната агенция за закрила на детето отчита трудностите, които съпътстват процеса на деинституционализация. Затова сме предприели действия в подкрепа на общините и екипите на новите услуги", съобщи тя. Сред предвидените мерки са: създаване на обща рамка за действие на местно ниво и механизъм за споделяне на добри практики между участниците в деинституционализацията на грижата за деца; подписване на споразумение за сътрудничество с Коалиция „Детство 2025", която да подпомогне местните власти и НПО с ресурси и експертиза. От следващата седмица експерти от ДАЗД започват посещения в новите услуги, за да извършат наблюдение на грижата и при нужда да подкрепят екипите в ЦНСТ и защитените жилища, допълни Ева Жечева.

По-късно през деня председателят на ДАЗД се включи в Деня на отворени врати в Центъра на настаняване от семеен тип и в Защитеното жилище в гр. Червен бряг. Към момента в ЦНСТ живеят 8 деца, а в защитеното жилище - 4 младежи. Жечева и кметът Павлин Фильовски обсъдиха съвместните действия за реализиране на процеса на деинституционализация в общината и осигуряване на подходяща грижа за децата и младежите.
Новите социалните услуги в гр. Луковит и гр. Червен бряг са създадени със средства от европейските фондове в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България". Финансират се от ОП „Развитие на човешките ресурси", Операция „Да не изоставяме нито едно дете". Компонент 1 от тази операция се изпълнява от ДАЗД чрез проект „Детство за всички", по който бяха извършени оценки на състоянието на настанените в институции деца с увреждания, грижата, от която се нуждае всяко от тях, връзките им с родители или значими възрастни, възможностите за реинтеграция. Проектът финансира и подготовката на персонала и на децата за настаняване в новите услуги.

Компонент 2 от операцията се изпълнява от общините и осигурява финансиране на новите услуги, целта му е да осигури устойчив модел на деинституционализация на деца с увреждания.

Снимка: архив

Откраднаха микробус за деца в инвалидни колички, търсят се средства за рехабилитацията им

Докато организация  работи за набавянето на стълбищен механизъм, който да позволи на деца в инвалидни колички да излизат от домове...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч