Шефката на АГ отделението в Тетевен: Дискриминират ме с въпроси

16082
Шефката на АГ отделението в Тетевен: Дискриминират ме с въпроси
Снимка: Thinkstock

Потърси ни вече и прокурор, това е развитието на случая досега. Все още търсим адвокат, който да застане с нас рамо до рамо. Това сподели братът на пострадалата от нечовешко отношение при раждане Наташа Габровска на вече бившия началник на АГ отделението в многопрофилната болница в Тетевен "Д-р Ангел Пешев" Нина Байчева.

Надявам се да има справедливост, не мога да кажа, че вярвам. Защото ако тази лекарка (бел. ред. – Нина Байчева) е била осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да е живо. Най-пресният случай е отпреди два-три месеца и ако си беше поела отговорността, днес щях да кажа на детето си „Честит празник, миличко”, сподели през сълзи Наташа пред Нова телевизия.

Оставки и проверка от МЗ след смъртта на бебе, починало при раждане

Началникът на АГ отделение Нина Байчева и колегата ѝ Михаил Миков подадоха оставки в болницата в Тетевен след репортажа на "Господари н...

Пред болницата в Тетевен се бяха събрали куп хора, недоволни от Байчева, като една пациентка сподели, че Байчева не е открила рак на шийката на матката. Друга жена заяви, че е постъпила в болницата в Тетевен, за да роди – преносена болница. През нощта, когато започнаха големите болки, поисках болкоуспокояващо от главната акушерка, но тя ми отвърна: „Ти какво искаш, майка се не става лесно”. Д-р Байчева тогава я нямаше, а детето ми загуби тонове и чак тогава пратиха за Байчева. Докато тя дойде, детето се роди мъртво. Ако бях следена, мисля, че детето щеше да се роди живо, убедена е жената. Третата жена обвини д-р Байчева и екипа ѝ, че са били пияни при прегледи в деветия месец на бременността ѝ и съответно не е имало истински преглед с видеозон. На 1 февруари изродиха мъртвото ми дете – постъпих с контракции през 3-4 минути, всичко си беше нормално, а чак тогава д-р Байчева се сети да ме гледа на видеозон. В експертизата в Плевен пишеше, че детето има инфаркт, но съм нямала околоплодни води и това сигурно е можело да се установи, сподели жената.

Попитана дали е прилагала стари техники за раждане – висок форцепс и натискане на корема на бременната Наташа Габровска, Байчева отговори, че е направила всичко възможно, че не е убийца и че няколко дни е била „обругавана” от Нова телевизия. Това е трагедия както за нас, така и за младото семейство – такива неща се случват, добави тя. Лекарката не уточни какви методи е приложила и обясни, че докато няма резултат от официалния одит, тя няма да коментира. В крайна сметка д-р Байчева подчерта, че не е използвала висок форцепс. Вие, медиите, не сте съд и не можете да се превръщате в такъв. На въпрос след като предварителната проверка показва използване на висок форцепс, Байчева пак се позова на незавършилия медицински одит и продължи с думите „да се реши това в съда”. Определям поведението на Нова телевизия за дискриминация, каза Байчева и определи за „дискриминация и конфронтация” задаването на въпроси. Нищо не разбирате от тези неща, задавате некомпетентни въпроси, подчерта д-р Байчева.

Подалата оставка шефка на АГ отделението в Тетевенската болница разказа и, че се е опитала да говори със семейството на Наташа Габровска. Една от акушерките обясни, че не е имало "подскачане под корема" и че се е наложило използване на форцепс. На въпроса защо са паднали тоновете на бебето, се намеси Байчева, която обясни, че "една акушерка не може да обясни". И добави, че компетентните органи трябвало да се занимават със случая. За финал д-р Байчева обясни, че българските граждани нямали право да коментират тема на такова високо професионално ниво.

Същевременно шефът на болницата д-р Невелина Ганчева заяви, че медицинският одит ще покаже какво се е случило, но подчерта, че в медицината има стандарти и когато някой ги нарушава, той трябва да си носи отговорността. Д-р Ганчева добави, че Байчева е подала молба и ще напусне МБАЛ "Д-р Ангел Пешев". Одитът вероятно ще бъде представе утре, 2 юни.

Черна гора няма да обявява пола на новородените

Новият директор на Клиничния център на Черна гора Ранко Лазович заяви, че в бъдеще ще се съобщава само броят на новородени деца, но не ...

След изявленията разгневени хора от Тетевен за малко не линчуваха д-р Байчева, която пак обвини медиите за напрежението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч